Moxa

Moxeren is het werken met bijvoetskruid (artemisia vulgaris), één van de oudste traditionele Chinese geneeswijze. De moxastaaf wordt aangestoken en boven specifieke acupunctuurpunten gehouden. Moxa wordt gebruikt om koude uit het lichaam te verdrijven, te verwarmen en de energiestroom te stimuleren en zo ook te versterken. Tijdens de behandeling kan deze warmte het hele lichaam doortrekken.

Moxa kan gebruikt worden met toevoegingen van kruiden zoals: Knoflook (werkt zuiverend), gember (werkt vooral bij gewrichten), peper (werkt pijnstillend bijv. reumapijn), kaneel (vertraagt de spijsvertering bij klachten bijv. diarree). Door enkele moxa behandelingen kunnen blokkades doorbroken en lichaamsfuncties weer geactiveerd worden. Moxa is het meest effectief bij koude en vochtige weersomstandigheden.

Er zijn situaties/omstandigheden waarin moxa wordt afgeraden door de kans op ongewenste reacties, waardoor complicaties kunnen optreden. Denk hierbij aan hoge bloeddruk, hogere hartslagfrequentie en daarmee verbonden problemen, koorts, zwangerschap, spataderen, ontstekingen in het algemeen.

Moxa geeft extra energie aan de behandelde persoon, waardoor niet alleen de energieverdeling wordt beïnvloed, maar ook de energievoorziening. Deze laatste term heeft betrekking op het feit dat ieder mens een bepaalde hoeveelheid energie doorgaans ter beschikking heeft, waarmee lichaamsfuncties moeten worden uitgevoerd. Als die totale hoeveelheid te weinig is, zullen bepaalde functies minder goed gedaan worden. Wanneer energie afgepakt wordt van andere functies, leidt dit tot een gebrek aan energie en dus tot klachten. Juist in zulke situaties is moxa een onmisbare schakel.