Japanse acupunctuur

Japanse acupunctuur van Kiiko Matsumoto combineert de traditionele klassieke Chinese theorie met Japanse behandeltechnieken en past deze toe op verschillende klachten en ziektebeelden, waarbij er ook een link/verbinding wordt gelegd naar de westerse anatomie, fysiologie en geneeskunde.

Hierbij kun je denken aan; behandeling van littekens, hormonale klachten, problemen met het immuunsysteem of gynaecologische klachten. Japanse acupunctuur is een op zichzelf staande behandeling maar ik gebruik deze veelal ter ondersteuning bij shiatsu.

Juist Kiiko Matsumoto heeft met haar werkwijze een effectieve vertaalslag gemaakt naar westerse ziektebeelden. De Japanse acupunctuur gaat heel nadrukkelijk uit van de feedback van de cliënt. Die feedback gaat vooral over palpatie (voelen) van diagnosepunten (hara/buik); de cliënt vertelt of hij pijn voelt en in welke mate. Palpatie heeft binnen de methode van Kiiko Matsumoto dus een belangrijke functie, naast het plaatsen van naaldjes.

Behandeling vindt plaats met, zeer oppervlakkig ingebrachte, naaldjes, die soms meteen weer worden verwijderd, soms ook langer blijven zitten. Deze dunne Japanse naaldjes worden ingebracht met een zgn. geleide buisje en de naalden worden doorgaans niet dieper gestoken dan 2 a 4 mm.

Voor ik een naaldje zet, laat ik de persoon voelen wat er gaat gebeuren door te drukken op het punt dat ik wil gaan behandelen. Zo kan iemand direct feedback geven, een heel persoonlijke benadering.

Naast naalden en moxa kunnen ook onderstaande technieken gehanteerd worden tijdens de behandeling.

  • Een kruidencrème genaamd Shiunko, welke wordt gebruikt als laagje tussen moxa en de huid
  • De Tigerwarmer, instrument gevuld met daartoe bestemde moxa waar met gereguleerde hitte, drukpunten of zones (bijv. onderarm) verwarmd kunnen worden
  • Magneetjes
  • Verblijfsnaaldjes
  • Teishin

afbeelding